Folk förstår nog inte hur fantastiskt det är

men i lördags åt Ellie en hel banan för första gången. Gissa om vi blev glada. Hon har gjort om bravaden idag så det var inte någon engångsföreteelse heller.


Vaccination+18-måndaderskontroll

Idag har vi varit på BVC och fått vaccinationsspruta. Ja alltså E har fått spruta, inte jag. Passade även på att väga och mäta och resultatet blev som följer:

Längd: 78 cm
Vikt: 8395 g
Huvudomf.: 46 cm

Hon fortsätter således att följa sina kurvor. Mycket bra!

Det gjordes även vad jag tror var 18 månaders kontroll trots att E inte är 17 månader korrigerat ännu, men hon kunde ju allt som hon skulle kunna så det spelar ingen roll.

Idag har E varit omåttligt sur och tvär

Det var verkligen inte populärt att åka till Ikea idag och det kan jag ju i och för sig förstå. Har alltid undrat varför folk släpar med sig sina ungar dit men nu var vi verkligen tvungna att hitta en soffa och det är lite svårt för oss att få barnvakt i och med att både föräldrar och svärföräldrar bor 30 mil från oss i olika riktningar. Hon ville absolut inte bli buren och man kan ju inte låta en knappt 17-månaders härja fritt på Ikea (även om det finns vissa som gör det). Som en liten orm var hon och ålade sig ur ens grepp. Vi gav upp rätt snart men kom i alla fall hem med lite tyg, presentpapper och förvaringsboxar :-)

En lyckad playdate

Igår var lilla R här och lekte med E. Vad roligt de hade tillsammans. Det riktigt skär i hjärtat på en, då jag önskar att det kunde få vara så varje dag. Men vi känner inga andra prematurer i E's ålder och R bor inte tillräckligt nära för att vi ska kunna ses oftare. Det är i alla fall roligt att de kan få träffas ibland. Nu ska ju R snart få ett syskon också och hon kommer inte att börja på dagis i höst så de kommer säkert att kunna få leka tillsammans några gånger till i höst och vinter.

Ögonblick som gör livet värt att leva

Idag fick E's pappa och jag varsin riktig puss rätt på munnen av E. Härligt!

En liten lekkamrat

Imorgon ska vi träffa E's "lekkamrat" R och hennes mamma. R är också prematur, har säkert nämnt henne förut, och båda små tjejerna har haft en tuff start i livet även om det har yttrat sig lite olika. Vi har inte setts sedan strax innan  E fick sin första förkylning i början av april så det ska verkligen bli kul att ses och se vad som hänt sedan sist. Det händer ju så mycket på några månader. Extra roligt är det att R ska få ett litet syskon om några veckor. Det har dock varit en orolig tid men nu är de inne i vecka 34-35 så nu är det ju lugnt i jämförelse med R som föddes i vecka 26.

Ätit bra

E och hennes pappa har åkt till farmor och farfar. Enligt rapporterna per telefon har det gått bra. Hon har ätit väldiga mängder (för att vara henne) och leker med hundarna. För en mamma är det skönt att få lite avbrott i vardagen och rå sig själv för omväxlingsskull. Få pyssla och dona utan att ständigt bli avbruten.

Färre inhalationer

Vi har dragit ner mer och mer på ventolineinhalationerna. Förut var det ju vartredje timma under dagen, vilket blev 6 inhalationer under dygnet, men nu inhalerar vi bara 2-4 ggr per dygn. Ventoline är ju speedande och vi har faktiskt märkt en förändring i E's beteende. Förut var hon förmodligen ständigt "hög" nu får hon istället toppar vid inhalationerna. Hon har blivit mycket lugnare även om det fortfarande är mycket spring i benen. Nu sitter hon gärna och kramas en stund och kan läsa bok hur länge som helst. Det kan ju ha med åldern att göra också men jag tror nog ändå att minskningen i inhalationer har en viss inverkan.

Ellie goes bananas

Idag har Ellie käkat banan! Ja för er andra är detta kanske inte någon sensation för era barn äter väl banan var och varannnan dag. Det gör däremot inte Ellie. Hon har vägrat fruktpuréer (förståeligt) men också all frukt utom torkad. Därför blev jag nu själaglad när hon glatt tog flera tuggor av bananen till mellis. Banan är ju så lätt och smidigt att ha med sig.

En ny favorit

Hittills har E's matrepertoar varit väldigt väldigt snäv men den har på senare tid utökats med fler och fler alternativ. Senast idag. mumsade hon glatt i sig av Billys pan pizza original. Ja inte en hel förstås men en bit. Skönt när man har fler alternativ så det blir lite variation. Då behöver man heller inte oroa sig för att hon helt plötsligt ska sluta äta t.ex. falukorv eftersom man då har alternativ. Det är jobbigt att det hela tiden är så stort fokus på mat och vikt även om det är näst intill intet i jämförelse med vad det har varit. Var tredje timme blir det ändå en del ångest och funderingar, ska hon eller ska hon inte äta? Nu har vi i alla fall börjat låta E äta själv mer och mer vilket är skönt. Då minskar en del av ångesten. Förut har vi inte vågat låta henne göra det eftersom det varit så viktigt att hon fått i sig all mat. Det ska bli skönt när hon äter helt själv. Slippa matandet. Bara låta henne göra som hon själv vill.

På måndag blir det vägning. Då hoppas vi att vågen äntligen visar på över 8 kg.

RSS 2.0